Sabtu, 1 September 2012

Cara Mudah Hapuskan Virus "Metropolitan Police"

Hai hai hai...
    Salam sejahtera dan selamat beristirehat sambil membaca blog aku yang tak seberapa ni.

    Wah!wah! Dah lama juga agaknya aku menyepi tanpa sekerat ayat pun kat blog aku ni yek. Jikalau bukan kerana komputer kesayangan aku ni diserang virus 'Metropolitan Police", barangkali masih belum tergerak hati nak menguis semula blog yang dah lama aku tinggalkan ni. Huhuhu..

    Kisahnya macam ni, konon-konon aku ni nak meng'update'kanlah Internet Explorer 8 aku sebab tak boleh nak install games kat facebook tu. Dah berapa kali aku try update dari laman web asal Microsoft tu tak juga dapat nak install games. So, aku trylah download dan update dari laman web lain. Alih-alih aku terdownload pula yang ada virus kat dalamnya. Virus ni bukanlah parah sangat macam virus-virus lain pun sebab kita tak perlu anti virus untuk kembalikan kenormalan komputer. Ia lebih kepada hacking kat internet explorer pengguna. Fungsi komputer masih macam biasa cuma bila dah bersambung dengan talian internet, secara automatik skrin komputer jadi macam imej kat bawa ni..


    Didalamnya tertulis dalam bahasa inggeris bahawa alamat IP aku disekat berikutan kononnya ada melayari laman web porno@lucah. Aik! Sejak bila pula aku layari laman web tu, bukan main marah lagi aku. Baru kat dalam tu tertulis lagi daripada polis UK pulak tu. Bila masa pula UK nak masuk campur urusan rakyat Malaysia ni??? Lagilah menggelabah apabila perlu membayar sejumlah 100 Pound Sterling , duit Malaysia dalam 4-5 ratus gitu jika hendak membuka sekatan tersebut, gila!!! Geram nak mampus!!!
 
    Dipendekkan cerita, aku pun search kat Google menggunakan Android handphone aku dengan menaip tajuk Police Central e-crime Unit. Barulah aku tahu rupanya ia sejenis scam dan ada juga yang menulisnya sebagai virus. Aku pun ikut langkah-langkah kat laman web ni Deletevirus untuk mengembalikan komputer seperti sedia kala. Sayangnya ia tak menjadi, atau mungkin aku yang tak pandai melakukan seperti yang ditunjukkan oleh pengarang web tu. Sebagai jalan terakhir, aku cuba restore komputer kepada tarik terakhir yang aku tahu ia masih belum diserang hacker ni. Akhirnya..... Yey! Berjaya! Aku dah buang virus penipu tu dengan hanya restore komputer aku. Tak payah nak susah-susah Regedit semua tu. Yey yey yey yey!!!


   Korang yang masih tak tahu cara nak restore komputer tu, boleh ikut langkah ringkas ni..

1) Restart komputer,

2) ketika ia sedang booting (Skrin hitam dengan satu tanda tolak (-), Tekan F8 berulangkali. Tunggu sebentar sehingga skrin seperti ini kelihatan..3) Pilih pilih Directory Service Restore Mode (Windows domain controllers only).

4) Tekan butang Restore apabila imej seperti dibawah ini muncul
  

5) Klik tarikh kali terakhir atau tarikh komputer anda di'update' yang anda tahu ia masih dalam keadaan baik..6) Klik NEXT dan baca amaran yang memberitahu bahawa apa sahaja program yang anda install selepas tarikh yang anda pilih ini akan dibuang secara automatik. Jika anda setuju maka klik Restore dan imej ini akan keluar selepas itu
7) Komputer akan restart secara automatik sebaik sahaja ia selesai restore program kat dalam tu. Selepas itu bolehlah anda menarik nafas lega sebab komputer anda sudah boleh digunakan melayari internet semula.

    Akhir kata selamat mencuba dan semoga berjaya... Kalau cara aku ni tak menjadi, search lagi kat Google. Okey? Trimas.. Sayonara..

Jangan tengok je, komen la sikit...

Template by:

Free Blog Templates